Какво е iOS?

iNSANER.

New member
Feb 28, 2018
51
0
0
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за операционната система на Apple за таблети и мобилни устройства. За операционната система на Cisco за маршрутизатори и комутатори вижте Cisco IOS.
.
Информация
Компания / Разработчик
Apple Inc.
Издадена на
29 юни 2007 г.
Последна стабилна версия
11.2.5
към 23 януари 2018
Вид ОС
Мобилна
Вид ядро
Hybrid (XNU)
Архитектури
32, 64 bit
Интерфейс
Графичен
Език на интерфейса
Мултиезична
Написана на
C, C++, Objective-C, Swift
Фамилия
Unix-базирани операционни системи
Лиценз
Затворен код, някои функции са с отворен код.
Предшественик
iPhone OS
Уебсайт
www.apple.com/bg/ios/
iOS в Общомедия
iOS е мобилна операционна система на компанията Apple Inc. Разработена първоначално за iPhone, тя се използва и в мобилните устройства iPod Touch, iPad и Apple TV на Apple inc. . Към 1 септември 2010 г. в онлайн магазина App Store на Apple има повече от 500 000 приложения за iOS.[1] Apple не позволява работа на iOS с хардуер на трети страни. Това е възможно само с „jailbreaking“. iOS е втората по популярност мобилна операционна система в света след Android.

Потребителският интерфейс на iOS е базиран на концепцията за директна манипулация, използваща мулти-тъч движения. Контролните елементи на интерфейса се състоят от плъзгачи, ключове и бутони. Предоставен е „течен“ интерфейс (fluid interface), който реагира веднага на действията (input-a) на потребителя. Взаимодействието с операционната система включва движения на пръстите като плъзгане, потупване, притискане, щипване, отщипване и др. Вградени акселерометри се използват от някои приложения, за да реагират при поклащане на устройството (един от честите резултати при такова действие е отмяна на зададената команда) или завъртането му в три измерения (един от често срещаните резултати е превключването от портретен към пейзажен режим на екрана).

Всяка година се пуска по една основна версия. Текущата версия на операционата система е iOS 11.2.5 пусната на 23 януари 2018 г. В iOS има четири слоя: Core OS layer, the Core Services layer, the Media layer и the Cocoa Touch layer. Текущата версия на операционата система iOS 11.2.5 заема около 1.5 GB от паметта на устройството. Използва се на IPhone 5S и по-нови, iPad Air и по-нови, на второ поколение iPad Mini и по-нови и на 6-то поколение iPod Touch.

iOS е разработена на основата на Mac OS X и затова прилича на Unix по същество.

Apple store – Първоначално създаден през 2007 г. за iPhone, след това подобрен за другите устройства като iPod Touch (септември 2007), iPad (януари 2010), iPad Mini (ноември 2012) и второ поколение Apple TV (септември 2010). Към януари 2017 г. Apple store съдържа повече от 2.2 милиона iOS приложения.

Източник: wikipedia