Какво е Counter-Strike Глобал Офанзив

Всичко за Counter-Strike Global Offensive
Потребителски аватар
1337
Member
Мнения: 99
Регистриран: 28 фев 2018, 19:48
Баланс: Locked

01 мар 2018, 12:58

Counter-Strike ([ˈkaʊntə-stɻaɪk],[1][2] (каунтър-страйк) е поредица отборни тактически компютърни игри. Създадена първоначално като модификация на Half-Life от Мин Ле и Йес Клиф, поредицата включва Counter-Strike 1.0, Counter-Strike 1.1, Counter-Strike 1.2, Counter-Strike 1.3, Counter-Strike 1.4, Counter-Strike 1.5, Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Condition Zero, Counter-Strike: Source и Counter-Strike:Online. Последната излязла версия на играта е Counter-Strike Global Offensive.

Версиите след 1.5, заедно с всички други части на Half-Life, са разработени от компанията Valve Corporation. На 21 август 2012 излиза най-новата версия Counter-Strike: Global Offensive популярна и като CS:GO. Тя се нарежда в топ 10 игрите на Steam.

С над 19,5 милиона активни играчи по цял свят, Counter-Strike е една от най-известните онлайн игри. През 2002 година има над 30 000 сървъра в Интернет. В България играта е популярна най-вече сред подрастващото поколение (7-20 години).[3]

Съдържание
1 Правила
1.1 Режим на игра
1.2 Табло
2 Световна продажба
3 История на версиите
4 Интересни факти
5 Източници
Правила
Целта на играта е да станете добри в поредица от състезания, като това става чрез елиминиране на противниковия отбор или чрез изпълняване на специална задача. В зависимост от избраната карта, специалната задача е: да се взриви определена зона, да се спасят 4 заложника, или просто да се неутрализира противниковия отбор. Съществува още стандартният „deathmatch“, при който всеки играч е сам за себе си. Тимовете са два -- терористи и контра-терористи (има и отбор „зрители“, които не участват в игралните действия и не могат да общуват с „активните“ играчи). След като избере отбор, играчът трябва да се присъедини към екип (четири за терористите и четири в контра-терористите; в Counter-Strike: Condition Zero са добавени два допълнителни екипа), като изборът е единствено козметичен:

Терористичен отбор:
Arctic Avengers -- това са Арктическите Отмъстители и са облечени в зимен камуфлаж с качулка.
Elite Crew -- Елитната Бригада. Отличават се с тъмнозелена риза, кафяви панталони и очила.
Guerilla Warfare -- Това са Партизаните. Имат пустинен камуфлаж и червена лента на главата.
Phoenix Connection -- Синя риза, сиви камуфлажни панталони и черна бандитска маска.
Анти-терористичен отбор (като цяло контра-терористите са облечени в синьо):
Gign -- Френският елитен отряд за борба с тероризма. Каските на този взвод имат стъклен визьор, който понякога блести от далеч.
Gsg-9 -- Немските специални части. Отличават се с каска в сив камуфлаж.
SAS -- Пехотинци от корпуса на британската армия. Носят маска, която наподобява противогаз.
Seal Team 6 -- Американските Тюлени. Освен каска, моделът на този ескадрон има прозрачна маска, приличаща на скиорски очила.
[4]

След като играчът избере отбор и екип се изчаква началото на нов рунд, като междувременно могат да се наблюдават бойните действия. В началото на всеки рунд всички играчи започват със стандартен пистолет и нож, и има отделено специално време (обикновено 3 сек., макс. 90), през което да се закупят допълнителни оръжия и екипировка. Всеки участник в играта може да носи наведнъж най-много нож, пистолет, пушка, гранати (експлозивни, заслепяващи и димни), броня и евентуално каска (заплаща се допълнително), и специална екипировка -- очила за нощно виждане (терористи) и комплект за по-бързо обезвреждане на бомба (контра-терористи). След края на даден рунд оцелелите играчи запазват текущата си екипировка за следващия рунд, а другите започват само с нож и пистолет. Всеки неутрализиран противник и всеки нов рунд носят определено количество пари (спечелилите предходния рунд получават повече).

Освен срещу хора, играта предлага и играчи, управлявани от изкуствен интелект (ботове).

За разлика от Half-Life, рундовете в Counter-Strike могат да достигнат 4, дори 6 минути. Това е така, защото в Half-Life са необходими много на брой точни попадения за да се свали даден играч, докато в Counter-Strike обикновено е достатъчен само един точен изстрел в главата, което е предпоставка за по-дълга, тактическа игра.[5]

Режим на игра
Обезвреждане на бомба. Терористите трябва да се доберат до определена зона и да заложат и взривят бомбата, а контра-терористите трябва да предотвратят това.
Спасяване на заложници. Терористите държат в плен заложници, до които контра-терористите трябва да се доберат и после да ги изведат до определена зона.
Карта без специална задача. Необходимо е да се елиминира противниковия отбор (по рундове), или се играе всеки-срещу-всеки, като всеки неутрализиран играч се съживява веднага.
Зомбита. В началото на рунда всички са хора, но на случаен принцип един става зомби; зомбито е мишена за всички хора, но има много голяма издръжливост, специални умения (напр. голям скок или частична невидимост) и може да превърне в зомби всеки друг човек само с един удар (на практика оръжието на зомбито е нож). Отбора на зомбитата може да спечели само ако зарази всички хора в рамките на определено време (около 3 минути).
Сърф. Основен елемент в играта на такива карти е плъзгането по стените на специално конструирани рампи с форма на триъгълна призма -- аналогия със сърфист, който „е на върха на вълната“.
Ескорт на VIP. В началото на всеки рунд случайно избран контра-терорист става VIP, който трябва да се добере жив до определена зона.
Gun-game. Отборен или самостоятелен:целта е да се елиминират колкото се може повече противници като на всеки двама до шестима убити противника се получава автоматично новото( по-силното) оръжие.
Jail break. Ако си терорист-си преоблечен като затворник и започваш с нож. Целта е да убиеш полицаите и да вземеш оръжие, или да изпълняваш заповедите на случайно избран от тях SIMON, а ако си полицай да пазиш SIMON от затворниците или да убиваш неизпълнилите заповедта затворници.
Hide'n'seek (криеница). Терористите се крият навсякъде по картата, докато изтекат 10-те секунди невидимост на контра-терористите.След изтичането им, те започват да гонят и убиват терористите. Специфичното в Hide'n'seek е, че картите са специално конструирани за този тип игра – има разстояния (напр. от покрив до покрив) с малко повече от нужната дистанция за прескачане т.е. за да бъдат прескочени, играчите използват специални техники; до някои високи обекти има храсти с възможност за сърф (за да не загине играчът при приземяването).
Paintball (пейнтбол). При този тип игра разликата е в оръжията и мунициите – оръжията са като в истински пейнтбол; мунициите са топчета с цвета на отбора (полицаи – син; терористи – червен) и логото на сървъра, които се движат по-бавно, падат под въздействие на гравитацията и убиват само с едно докосване.
• Zombie Escape (Избягай от зомбитата) В този мод всички започват като хора, имате 20 секунди да се приготвите и да се отправите към точката на евакуация, където ще дойде превозно средство да ви евакуира. След като изтекат тези 20 секунди, 1 до 3-ма човека ще бъдат върнати в началото на картата и ще станат зомбита - целта им е да заразят хората преди да стигнат края на картата, а на хората - да избягат от зомбитата без да бъдат заразени!

Табло
Чрез бутона (TAB) може да се изведе актуална класация за всички играчи в сървъра -- името, убийствата, колко пъти играчът е убит и ping-a. Таблото също показва дали избран играч е жив или мъртъв, дали носи бомбата, както и дали е ВИП персонаж. Играчите от противоположния отбор не могат да видят тази информация, докато кръга не е свършил, ако се прецени, че тя е важна.[6]

Световна продажба
Продажба на Counter-Strike от декември, 2008 година:

Counter-Strike 1.6 : 4,2 милиона
Counter-Strike Condition Zero: 2,9 милиона
Counter-Strike Source: 8,1 милиона
Общо: 15,2 милиона копия[7]
Counter-Strike: Global Offensive
История на версиите
Beta 1.0 – 19 юни 1999
Beta 1.1 – 27 юни 1999
Beta 1.2 – 20 юли 1999
Beta 2.0 – 13 август 1999
Beta 2.1 – 17 август 1999
Beta 3.0 – 14 септември 1999
Beta 3.1 – 16 септември 1999
Beta 4.0 – 5 ноември 1999
Beta 4.1 – 1 декември 1999
Beta 5.0 – 23 декември 1999
Beta 5.2 – 10 януари 2000
Beta 6.0 – 10 март 2000
Beta 6.1 – 24 март 2000
Beta 6.2 – 26 март 2000
Beta 6.5 – 5 юни 2000
Beta 6.6 – 22 юни 2000
Beta 7.0 – 26 август 2000
Beta 7.1 – 13 септември 2000
1.0 – 8 ноември 2000
1.1 – 10 март 2001
1.2 – 12 юли 2001 (За продажба)
1.3 – 19 септември 2001
1.4 – 24 април 2002
1.5 – 12 юни 2002
1.6 – 15 септември 2003 (в Steam)
Интересни факти
В България играта е популярна като кънтър-страйк, кънтър, контра, це-ес, це-ес го, си-ес и прочее.
Ламер, ламè, noob и бот са част от жаргона за слаб играч.
Възможно е свалянето на няколко противника с един изстрел (особено с по-тежките оръжия), и това е известно като шиш.
Изстрел от упор в главата без каска с Глок-18, пистолет разработен по поръчка на Австрийския анти-терористичен отряд ЕКО Кобра, в играта нанася точно 96% поражения (CS 1.6).
Попаденията в гърдите нанасят по-малко поражения отколкото в стомаха.
Често се случва двама противници да са в непосредствена близост без да разбират за това, защото гледат в различни посоки.
Съществува модификация, благодарение на която при сваляне на противник чрез изстрел в главата, играта известява това на всички играчи с възбудено „headshot!“ (може да се настрои за мъжки или женски глас); неутрализирането с нож е възможно най-унизителния край на рунда за жертвата, и играта оповестява това с думите „humiliation!“.
Pro (professional) се дава на играч който е много добър и избива всички с трикове.
Различните версии на играта, изискват различен подход относно стрелбата.
Като сте лице в лице на по-малко от метър разстояние с противника, скачайте. По този начин шансът да бъдете уцелен в главата е по-малък.
Движейки се имате по-голям шанс да оцелеете и да уцелите противник, отколкото ако сте на едно място (CS:S).
Използвайте shift (ходене), за да заглушите стъпките си. На практика така сте безшумен и врагът ви не може да ви чуе!
Избиването на всички противници от един играч в среща 5vs5 се нарича ace
Докато сте под обстрел, скачайте и се въртете с „->“ и „<-“ (по избор) – при това куршумите (дори и в главата) нанасят точно 4% поражения.
Източници
((en)) Definition of counter- prefix from Cambridge Dictionary Online: Free English Dictionary and Thesaurus. // Cambridge University Press. Посетен на 2010-06-15.
((en)) Counter – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary. // Merriam-Webster, Incorporated. Посетен на 2010-06-15.
Трябва да си влязъл в системата, за да можеш да виждаш линковете
Трябва да си влязъл в системата, за да можеш да виждаш линковете
Трябва да си влязъл в системата, за да можеш да виждаш линковете
Трябва да си влязъл в системата, за да можеш да виждаш линковете
Трябва да си влязъл в системата, за да можеш да виждаш линковете

ИЗТОЧНИК: УИКИПЕДИЯ

Потребителски аватар
Michaeljet
Newbie
Мнения: 4
Регистриран: 18 юни 2018, 06:21
Баланс: Locked
Местоположение: Virgin Islands
Контакти:

25 юли 2018, 19:51

новая контра выйдет в первом квартале следующего года. подробности от valve в течении суток.
пока известно название: Counter-Strike: Global Offensive
хорошо это или плохо, пока не понятно .

Отговори

Върни се в “Counter-Strike Global Offensive”

  • Информация
  • Кой е на линия

    Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта